
Nutraceuticals & Food Toxicology Lab
Laboratoř „Nutriceutik a Toxikologie potravin“ je součástí výzkumné skupiny „Funkční potraviny“. Laboratoř je zaměřena na analytiku a metabolizmus polynenasycených mastných kyselin v souvislosti s markery rizika kardiovaskulárních onemocnění, resp. hojení ran (část „Nutraceuticals“). Dále se laboratoř zabývá sledováním obsahu biogenních aminů v potravinách živočišného původu (část „Food Toxicology“).
publikací indexovaných na Web of Sci
vyučovaných předmětů
úspěšně obhájených Diplomových Prací
úspěšně obhájených bakalářských Prací
Prof. MVDr. Ing. Tomáš Komprda, CSc.
Jako vedoucí laboratoře i celé výzkumné skupiny se snažím o propojení profese veterinárního lékaře-hygienika (absolvent Veterinární a farmaceutické univerzity v Brně), chemika (absolvent VŠCHT Pardubice) a fyziologa (doktorát z Fyziologie hospodářských zvířat, Vysoká škola zemědělská v Brně). Výzkumně se zabývám především metabolizmem polynenasycených mastných kyselin n-3 s dlouhým řetězcem a toto výzkumné zaměření propojuji do výuky předmětů v oblasti humánní výživy.
Jsem garantem navazujícího magisterského studijního programu „Potravinářství a výživa člověka“ a členem oborových rad doktorského studia „Biologická chemie“ a „Molekulární biologie, genetika a fyziologie zvířat“. V roce 2016 mi byla udělena „Medaile Fakulty chemicko-technologické Univerzity Pardubice“ za „šíření dobrého jména fakulty“ a v roce 2019 u příležitosti 100. výročí založení „Medaile Agronomické fakulty“ za „přínos pro rozvoj vědy a vzdělávání a šíření dobrého jména fakulty“. Jsem zařazen do encyklopedie „Who’s Who in the World“. Profesní výzkumnou a pedagogickou činnost propojuji se sportovními aktivitami (závodní hráč tenisu: BLTC Brno; Sparkasse Leobendorf, Niederösterreich).
Kontakt
Prof. MVDr. Ing. Tomáš Komprda, CSc.
Ústav technologie potravin, budova N
Výuka
V oblasti výuky garantuje „Nutraceuticals & Food Toxicology Lab“ výuku předmětů ve dvou navazujících magisterských studijních programech: „Potravinářství a výživa člověka“ a „Molekulární biologie a biochemie“. Konkrétně se jedná o předměty:
Laboratoř v médiích
Vedoucí „Nutraceuticals & Food Toxicology Lab“ reprezentoval laboratoř, Ústav technologie potravin i celou Agronomickou fakultu, když byl pozván jako jeden z hlavních diskutujících do dvou pořadů České televize „Máte slovo s Michaelou Jílkovou“, a to na téma:
„Biopotraviny“ (premiéra 7. 10. 2013)
„Jak nejlépe zhubnout“ (premiéra 14. 5. 2015)
Novinky
Vybavení
Pro výzkumné, resp. výukové účely využívá „Nutraceuticals & Food Toxicology Lab“ v rámci výzkumné skupiny „Functional Foods“:
- dva přístroje pro vysokotlakou kapalinovou chromatografii,
- dva přístroje pro plynovou chromatografii,
- zařízení pro gelovou permeační chromatografii,
- centrifugy,
- analytické váhy,
- třepačky,
- dezintegrátor,
- koncentrátor vzorků,
- spektrofotometr,
- rotační vakuovou odparku,
- ultrazvukovou lázeň,
- výrobník demineralizované vody.
Laboratoř dále disponuje následujícími pomůckami/přístroji:
- kaliperické kleště pro měření kožních řas;
- metr se skleněnými vlákny pro měření tělesných obvodů;
- digitální váha pro určování tělesné hmotnosti;
- dva běžecké pásy inSportline Gallop II;
- posilovací věž Olpran GM-SO-12 a závěsné systémy TRX pro posilování s vlastní vahou;
- sport-testery Sigma PC-22.13 s hrudním pásem pro měření tepové frekvence;
- kapesní glukometry Accu-chek Performa Nano pro stanovení glykemie a praktické provádění glukózo-tolerančního testu;
- diagnostické proužky Phan pro analýzu moči.
Projekty
(v pozici řešitel):
- GAČR: Nutriční hodnocení pícních plodin z hlediska současných znalostí energetického a dusíkového metabolismu přežvýkavců
- GAČR: Závislost obsahu cholesterolu, mastných kyselin, tuku a bílkovin v kuřecím mase na intenzitě růstu a poměru živin v krmné dávce
- GAČR: Vliv věku, pohlaví, intenzity růstu a složení krmné dávky na obsah cholesterolu a mastných kyselin v krůtím mase
- IGA AF MENDELU: Výzkum vlivu dietární intervence s využitím olejů s vysokým obsahem eikosapentaénové a dokosahexaénové kyseliny v procesu hojení ran
- IGA AF MENDELU: Vliv kombinace polynenasycených mastných kyselin n-3 a nanočástic na hojení kožních ran u modelového organizmu
Fotogalerie
Publikace
A) recentní
Komprda, Tomas; Juzl, Miroslav; Matejovicova, Milena; Piechowiczova, Marketa; Popelkova, Vendula; Vymazalova, Pavla; Nedomova, Sarka; Leva, Lenka: Fatty acid composition, oxidative stability, and sensory evaluation of the sausages produced from the meat of pigs fed a diet enriched with 8% of fish oil. Journal of Food Science, 2021, 86 (6), 2312-2326.
Komprda, Tomas; Sládek, Zbyšek; Ševčíková, Zuzana; Švehlová, Veronika; Wijacki, Jan; Guráň, Roman; Do, Tomáš; Lacková, Zuzana; Polanská, Hana; Vrlíková, Lucie; Popelková, Vendula; Michálek, Petr; Zítka, Ondřej; Buchtová, Marcela: Comparison of dietary oils with different polyunsaturated fatty acid n-3 and n-6 content in the rat model of cutaneous wound healing. International Journal of Molecular Sciences, 2020, 21(21), 7911.
Komprda, Tomas; Jůzl, Miroslav; Matejovičová, Milena; Levá, Lenka; Piechwiczová, Markéta; Nedomová, Šárka; Popelková, Vendula; Vymazalová, Pavla. Effect of high dietary level (8%) of fish oil on long-chain polyunsaturated fatty acid n-3 content in pig tissues and plasma biochemical parameters. Animals, 2020, 10(9), 1657.
Komprda, Tomas; Sladek, Zbysek; Svehlova, Veronika; Lackova, Zuzana; Guran, Roman; Do, Tomas; Wijacki, Jan; Buchtova, Marcela; Neuwirthova, Jana; Gal, Bretislav; Adam, Vojtech; Zitka, Ondrej: The effect of different fatty acid sources on wound healing in rats assessed by matrix-assisted-laser-desorption-ionization mass-spectroscopy-imaging. Acta Veterinaria Brno, 2019, 88 (4), 443-449.
Komprda, Tomas; Ondrackova, Petra; Vicenova, Monika; Rozikova, Veronika; Prochazkova, Nikola; Leva, Lenka; Faldyna, Martin: Effect of dietary fish oil on selected inflammatory markers in pigs. Animal, 2018, 12 (10), 2098-2107.
Komprda, Tomas; Rozikova, Veronika; Zamazalova, Nikola; Skultety, Ondrej; Vicenova, Monika; Trckova, M.; Faldyna, Martin: Effect of dietary fish oil on fatty acid deposition and expression of cholesterol homeostasis controlling genes in the liver and plasma lipid profile: comparison of two animal models. Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition, 2017, 101 (6), 1093-1102.
Komprda, Tomas; Pridal, Antonin; Mikulikova, Renata; Svoboda, Zdenek; Cwikova, Olga; Nedomova, Sarka; Sykora, Vladimir: A combination of additives can synergically decrease acrylamide content in gingerbread without compromising sensory quality. Journal of the Science of Food and Agriculture, 2017, 97 (3), 889-895.
B) nejvíce citované
Komprda, Tomas; Smělá, Dana; Pechová, Pavla; Kalhotka, Libor; Štencl, Jiri; Klejdus, Borivoj: Effect of starter culture, spice mix and storage time and temperature on biogenic amine content of dry fermented sausages. Meat Science, 2004, 67(4), 607 – 616.
Komprda, Tomas: Eicosapentaenoic and docosahexaenoic acids as inflammation-modulating and lipid homeostasis influencing nutraceuticals: A review. Journal of Functional Foods, 2012, 4, 25-38.
Komprda, Tomas; Neznalová, Jarmila; Standara, Stanislav; Bover-Cid,Sara: Effect of starter culture and storage temperature on the content of biogenic amines in dry fermented sausage poličan. Meat Science, 2001, 59, 267-276.
Komprda, Tomas; Burdychová, Radka; Dohnal, Vlastimil; Cwiková, Olga; Sládková, Pavla; Dvořáčková, H.: Tyramine production in Dutch-type semi-hard cheese from two different producers. Food Microbiology 2008, 25, 219-227.
Komprda, Tomas; Smělá, Dana; Novická, Kateřina; Kalhotka, Libor; Šustová, Květoslava; Pechová, Pavla: Content and distribution of biogenic amines in Dutch-type hard cheese. Food Chemistry, 2007, 102, 129-137.
Komprda, Tomas; Sládková, Pavla; Dohnal, Vlastimil: Biogenic amine content in dry fermented sausages as influenced by a producer, spice mix, starter culture, sausage diameter and time of ripening. Meat Science, 2009, 83, 534 – 542.
Komprda, Tomas; Zelenka, Jiří; Fajmonová, Eva; Fialová, M., Kladroba, David: Arachidonic acid and long-chain n-3 polyunsaturated fatty acid contents in meat of selected poultry and fish species in relation to dietary fat sources. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 2005, 53, 6804-6812.
Komprda, Tomas; Sládková, Pavla; Petírová, Eva; Dohnal, Vlastimil; Burdychová, Radka: Tyrosine- and histidine-decarboxylase positive lactic acid bacteria and enterococci in dry fermented sausages. Meat Science, 2010, 86, 870 – 877.
Komprda, Tomas; Zorníková, Gabriela; Rozíková, Veronika; Borkovcová, Marie; Przywarová, Alena: The effect of dietary Salvia hispanica seed on the content of n-3 long-chain polyunsaturated fatty acids in tissues of selected animal species, including edible insects. Journal of Food Composition and Analysis 2013, 32, 36–43.