Potravinářství na MENDELU již od roku 1919

Výuka potravinářských disciplín má na naší univerzitě bohatou historii. Stávající učitelé mohou navázat na dnes již stoletý odkaz významných potravinářských osobností, které zde působily. Od roku 1995 se datuje vznik Ústavu technologie potravin, který v současnosti zajišťuje výuku studentů více oborů.

1995

Vznik Ústavu technologie potravin

Významným krokem pro konsolidaci výuky potravinářství na univerzitě byl v roce 1995 vznik Ústavu technologie potravin, který v současnosti zajišťuje výuku studentů oboru Technologie potravin, Fytotechnika, Všeobecné zemědělství a Zootechnika.

1992 -1993

Vznik potravinářského oboru

v té době zde působili významní odborníci: prof. Ivo Ingr, který se věnoval především problematice masa a masných výrobků, oblast laktologie zajišťoval prof. Stanislav Gajdůšek, technologie zpracování rostlinných produktů rozvíjeli doc. Miloš Pelikán a prof. František Dudáš.

1952

Přesun do Prahy

V tomto roce došlo k přesunu technologického směru na VŠCHT, včetně studentů a řady významných osobností. Výuka potravinářských technologií v Brně ale pokračovala. Prof. František Šebela vedl katedru Technologie a laktologie. Problematice rostlinných technologií se věnoval prof. František Dudáš.

1948 -1952

Rozvoj po 2.světové válce

Je zřízen technologický odbor, kde působí významné osobnosti jako prof. Bohumil Hošpes, který zajišťoval výuku lihovarnictví a škrobárenství, docent Emil Slavíček, který se věnoval problematice cukrovarnictví, za prof. Josefa Prokše se rozvíjela problematika laktologie a mlékárenství. V této době  prof. Vladimír Kyzlink založil obor „Zpracování ovoce a zeleniny“ a  „Konzervace neúdržných potravin“ a rozvíjela se „Ekonomie zemědělství a potravinářství“ pod vedením prof. Františka Loma.

1919

Zřízení Vysoké školy zemědělské v Brně

Současně byla zahájena i výuka potravinářství. Již v roce 1919 profesor Václav Vilikovský vyučoval předmět „Zemědělský průmysl“.