Liquid Chromatography Lab
Laboratoř kapalinové chromatografie (HPLC Lab) se zabývá stanovením různých analytů v potravinách a jiných materiálech pomocí kapalinové chromatografie a spektrofotometrie. Výzkum je zaměřen na biologicky aktivní látky a toxikologicky významné látky v různých matricích.
Počet publikací indexovaných na Web of Sci
vyučovaných předmětů
úspěšně obhájených Diplomových Prací
Počet aktuálně řešených diplomových prací
Ing. Jana Simonová, Ph.D.
Vystudovala jsem obor Potravinářská chemie a biotechnologie na Fakultě chemické VUT v Brně, zde jsem také obhájila disertační práci zaměřenou na využití mikroorganismů v biotechnologii. Dále jsem se věnovala monitorování patogenních mikroorganismů v živočišných produktech. Nyní pracuji v chromatografické laboratoři, zabývám se stanovením různých analytů v potravinách a jiných materiálech pomocí kapalinové chromatografie a spektrofotometrie. Spolupracuji na projektech a pomáhám studentům a doktorandům v laboratoři při řešení diplomových a disertačních prací.
Kontakt
Ing. Jana Simonová, Ph.D.
Kancelář: budova N (2014), Ústav technologie potravin
Výzkum
Kapalinová chromatografie -stanovení:
- Ftalátů – v obalových materiálech, ve vodě, v masných a mléčných výrobcích
- Biogenních aminů – ve zrajících sýrech
- Anthokyanů – v obilovinách (barevné pšenice)
- Kofeinu a kyseliny chlorogenové – v kávě, čaji
- Vitamínu C – v ovoci, zelenině, šťávách, vitamínových preparátech
- Organických kyselin – v sýrech
- Sacharidů – v mléčných výrobcích a v produktech biotechnologických procesů (pivo, lihoviny)
- Hydroxyprolinu – v živočišných tkáních
Spektrofotometrie -stanovení:
- Biologicky aktivních látek – v čaji, kávě, v rostlinných materiálech
Výuka
Vybavení
- kapalinový chromatograf
- centrifugy
- analytické váhy
- třepačky
- dezintegrátor
- koncentrátor vzorků
- spektrofotometr
- rotační vakuová odparka
- ultrazvuková lázeň
- pH metr
- vodní lázeň
- přístroj na výrobu demineralizované vody
Projekty
- IGA AF MENDELU: Vliv kombinace polynenasycených mastných kyselin n-3 a nanočástic na hojení kožních ran u modelového organizmu
- IGA AF MENDELU: Variabilita obsahu anthokyanů při rozdílné agrotechnice a zpracování zrna pšenice s barevnými obalovými vrstvami
- IGA AF MENDELU: Dynamika změn obsahu anthokyanů při potravinářském zpracování barevných pšenic
Fotogalerie
Přírodní zdroje biologicky aktivních látek (vitamíny, polyfenoly, flavonoidy, kyselina chlorogenová, kofein atd.)
Publikace
- Zigmundová, V., Maco, R., Hřivna, L., Simonová, J., 2017: Dynamics of changes in the content of selected anthocyanins during the processing of grain of the Scorpion wheat variety. In MendelNet 2017: Proceedings of International PhD Students Conference. 1. vyd. Brno: Mendel University in Brno, 2017, s. 590-595.
- Simonová, J., Bořilová, G., Steinhauserová, I., 2008: Occurrence of pathogenic strains of Yersinia enterocolitica in pigs and their antimicrobial resistance. Bull. Vet. Inst. Pulawy, 52 (1), 39-43.
- Simonová, J., Vázlerová, M., Steinhauserová, I., 2007: Detection of pathogenic Yersinia enterocolitica serotype O:3 by biochemical, serological, and PCR methods. Czech J. Food Sci., 25 (4), 214-220.
- Márová, I., Breierová, E., Kočí, R., Friedl, Z., Slovák, B., Pokorná, J., 2004: Influence of exogenous stress factors on production of carotenoids by some strains of carotenogenic yeasts. Annals. Microbiol., 54 (1), 73-85.
- Kočí, R., Márová, I., Drábková, M., Pokorná, J., Kubešová, J., 2004: Influence of exogenous stress on production of lipidic substances by red yeast. 45th International Conference on the Bioscience of Lipid. Chem. Phys. Lipids. 130 (1), 47.