Gas Chromatography Lab
Laboratoř plynové chromatografie (GC Lab) je součástí výzkumné skupiny Funkční potraviny (RG1 Functional Foods). V rámci studentských závěrečných prací řešíme témata zahrnující analýzy potravin, potravinářských surovin a doplňků stravy se zaměřením na analýzy spektra mastných kyselin v tucích (s důrazem na polynenasycené n-3 mastné kyseliny s dlouhým řetězcem), analýzy obsahu a stability v tucích rozpustných vitamínů, a také plánujeme zavádět nové metody analýz proteinů a aminokyselinového složení alternativních zdrojů bílkovin. Další oblastí, které se okrajově věnujeme, je vliv výživy na sportovní výkon a složení těla s monitorováním některých fyziologických a metabolických parametrů, které je možné sledovat jednoduchými testy v kapilární krvi nebo v moči.
Počet publikací indexovaných na Web of Sci
vyučovaných předmětů
úspěšně obhájených Diplomových Prací
Počet aktuálně řešených diplomových prací
Mgr. Milena Matejovičová, Ph.D.
Kontakt
Mgr. Milena Matejovičová, Ph.D.
Budova M, kancelář N1001
ResearcherID ABH-4648-2020
h-index: 9
Praxe:
- Praxe v biochemii a lékařské biochemii na různých pracovištích: 1992 – 2016
- Praxe na ÚTP AF MENDELU: 2019 – dosud
Zkušenosti z různých pracovišť:
- Odborná asistentka Ústavu lékařské biochemie Jesseniovy lékařské fakulty Univerzity Komenského v Martině, Slovensko, výuka studentů všeobecného lékařství, výzkum ischemie tkání na experimentálních modelech
- Tříletá stáž v Centru srdeční chirurgie Katolické univerzity v Lovani, Belgie, výzkum změn regulačních mechanismů kontraktility srdečního svalu při patologických stavech
- Odborná asistentka na Biochemickém ústavu LF Masarykovy univerzity, výuka lékařské chemie a biochemie studentů všeobecného a zubního lékařství a nutriční terapie, výzkum v oblasti oxidačního stresu v patologických stavech
- Odborná asistentka na Ústavu technologie potravin AF Mendelovy Univerzity v Brně, výuka studentů navazujícího studia programu Výživa člověka a potravinářství, výzkum v oblasti živin a nutraceutik
Vzdělání:
- Magisterský titul na Biologické fakultě Lomonosovy Státní univerzity v Moskvě, specializace Biochemie
- Ph.D. na Jesseniově lékařské fakultě Univerzity Komenského v Martině, specializace Lékařská biochemie
24 publikací indexovaných na Web of Sci
274 citací, 262 bez autocitací
Výzkum
Kapalinová chromatografie (ve spolupráci s HPLC laboratoří) – stanovení:
- Vitamínu D a dalších v tucích rozpustných vitamínů – v suplementech, premixech a v živočišných tkáních
Plynová chromatografie – stanovení:
- Obsahu mastných kyselin – ve vybraných druzích potravin a vybraných živočišných tkáních
- Obsahu aldehydů, esterů, ketonů a alkoholů – v potravinách obecně
Fyziologie – zkoumání:
- Vlivu výživy a doplňků stravy na složení těla a fyziologické parametry při sportovním výkonu.
Výuka
Nabízíme specializované předměty týkající se výživy člověka.
Povinné předměty programu navazujícího studia potravinářství a výživa člověka (N-PVC): Výživa člověka (VYCL) – cvičící, Komunitní výživa (KOMVY) – garant, přednášející, cvičící, Preventivní výživa (PRWV) – garant, přednášející, cvičící
Povinně volitelné a volitelné předměty: Výživová doporučení (VYDOP) – garant, přednášející, cvičící, Zdravý životní styl a wellness (ZZSW) – přednášející, cvičící
Vybavení
- 2 plynové chromatografy (fast GC)
- chlazená centrifuga
- analytické váhy
- třepačky
- dezintegrátor
- koncentrátor vzorků
- spektrofotometr (VIS)
- rotační vakuová odparka
- ultrazvuková lázeň
- výrobník demineralizované vody
Projekty
Spolupráce na projektech Ústavu technologie potravin a Ústavu výživy zvířat AF Mendelu – analýzy experimentálních vzorků (obsah mastných kyselin ve svalovině a vejcích experimentálních zvířat, profil mastných kyselin v reformulovaných masných výrobcích).
Spolupráce
Meat Pilot Plant a další laboratoře Ústavu technologie potravin AF MENDELU.
Ústav výživy zvířat AF MENDELU.
Fotogalerie
Publikace
KOMPRDA, T. — JŮZL, M. — MATEJOVIČOVÁ, M — PIECHOWICZOVÁ, M. — POPELKOVÁ, V. — VYMAZALOVÁ, P. — NEDOMOVÁ, Š. — LEVÁ, L. Fatty acid composition, oxidative stability, and sensory evaluation of the sausages produced from the meat of pigs fed a diet enriched with 8% of fish oil. Journal of Food Science. 2021. sv. 86, č. 6, s. 2312–2326. ISSN 0022-1147. URL: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/1750-3841.15749
KOMPRDA, T. — JŮZL, M. — MATEJOVIČOVÁ, M. — LEVÁ, L. — PIECHOWICZOVÁ, M. — NEDOMOVÁ, Š. — POPELKOVÁ, V. — VYMAZALOVÁ, P. Effect of high dietary level (8%) of fish oil on long-chain polyunsaturated fatty acid n-3 content in pig tissues and plasma biochemical parameters. Animals. 2020. sv. 10, č. 9, ISSN 2076-2615. URL: https://www.mdpi.com/2076-2615/10/9/1657
SLOVÁČEK, J. — JŮZL, M. — MATEJOVIČOVÁ, M. — POPELKOVÁ, V. — PIECHOWICZOVÁ, M. — MIKULKA, O. — MORÁVEK, Z. Charakteristika a složení masa bobra evropského (Castor fiber L.). In Sborník XLVII. Konference o jakosti potravin a potravinových surovin. Brno: Mendelova univerzita v Brně, 2021, s. 541–551. ISBN 978-80-7509-785-9. URL: https://www.ingrovydny.af.mendelu.cz/historie
PIECHOWICZOVÁ, M. — KOMPRDA, T. — MATEJOVIČOVÁ, M. — JŮZL, M. — NEDOMOVÁ, Š. –POPELKOVÁ, V. — VYMAZALOVÁ, P. — ONDRUŠÍKOVÁ, S. Potential use of cod liver oil in a pig diet: effects on the chemical, physical and sensory parameters of a bologna sausage. In MendelNet 2020: Proceedings of International PhD Students Conference . 1. vyd. Brno: Mendelova univerzita v Brně,2020, s. 365–370. ISBN 978-80-7509-765-1. URL: https://mendelnet.cz/artkey/mnt-202001-0066_Potential-use-of-cod-liver-oil-in-a-pig-diet-effects-on-the-chemical-physical-and-sensory-parameters-of-a-bolog.php
PIECHOWICZOVÁ, M. — NEŘÁDOVÁ, V. — ONDRUŠÍKOVÁ, S. — MATEJOVIČOVÁ, M. — JŮZL, M. — MAREŠ, J. Potential use of fish oil to partially replace pork back fat in Czech meat product „Špekáček“. In MendelNet 2019: Proceedings of 26th International PhD Students Conference. 1. vyd. Brno: Mendel University in Brno, 2019, s. 386–391. ISBN 978-80-7509-688-3.
NEŘÁDOVÁ, V. — JŮZL, M. — MATEJOVIČOVÁ, M. — PIECHOWICZOVÁ, M. — KOMPRDA, T. –NEDOMOVÁ, Š. — POPELKOVÁ, V. — VYMAZALOVÁ, P. — MAREŠ, J. The influence of fish oil addition on nutritional and quality parameters of frankfurters. In MendelNet 2019: Proceedings of 26thInternational PhD Students Conference. 1. vyd. Brno: Mendel University in Brno, 2019, s. 374–379. ISBN 978-80-7509-688-3.
MATEJOVIČOVÁ, M. Možnosti využití kometové analýzy při identifikaci potravin ošetřených ozářením. In Sborník XLV. konference o jakosti potravin a potravinových surovin. 1. vyd. Brno: Mendelova univerzita v Brně, 2019, s. 254–263. ISBN 978-80-7509-653-1. URL: http://utp.af.mendelu.cz/ingrovy-dny