FoodPreserveLab
Laboratoř konzervace potravin se zabývá výukou a výzkumem v oblasti konzervace potravin rostlinného i živočišného původu. Využíváme především procesů tepelné úpravy (sterilace a pasterace), fermentace, využití bylinných silic, sušení a lyofilizace. U zkoumaných a vyvíjených výrobků následně stanovujeme parametry kvality. Zjišťujeme texturní vlastnosti, barvu a následně potom i mikrobiologickou a senzorickou jakost. Analyzujeme také úbytek vitaminů během procesu zpracování a aktivitu vody u sušených produktů.
Snažíme se najít možnosti šetrnějšího zpracování potravin za zachování kvality, a to nutriční, mikrobiologické i senzorické. Věnujeme se také o produkci co nejmenšího množství „odpadu“ při výrobě, tzn. co nejúčelnější využití vstupní suroviny.
vedení obhájených bakalářských prací
vedení obhájených magisterských prací
spoluprací na výstupech Fuzit
Ing. Radka Langová (Daňková), Ph.D.
Vystudovala jsem kompletně třífázově program Chemie a technologie (bakalářský, magisterský i doktorský stupeň) zde na Mendelově univerzitě v Brně. Během studia jsem se zabývala problematiky výroby sušených mléčných výrobků a využitím NIR spektroskopie při kontrole jakosti sušených mléčných výrobků. Během doktorské studia jsem se pod vedením školitelky paní prof. Ing. Alžbety Jarošové, Ph.D. zaměřila na problematiku ftalátů a obhájila práci na téma Monitoring esterů kyseliny ftalové v zemědělských půdách.
Jako asistentka na ústavu technologie potravin jsem se podílela na rozběhnutí masného poloprovozu (Meat Pilot Plant) a výuce v předmětech Technologie masa, Konzervace potravin a dalších. Podílela jsem se na výuce a výzkumu v oblasti vlastností a zpracování zemědělských materiálů a produktů rostlinného původu.
Momentálně jsem na mateřské dovolené.
Kontakt
Ing. Radka Langová, Ph.D.
Budova M: Ústav technologie potravin, laboratoř M1.08
Spolupráce
Výuka
Food Preserve Lab je vybavena pro výuku studentů v oblasti zpracování potravin pomocí konzervačních metod. Je navázána na činnost pracovníků RG3, jejich dalších laboratoří a příslušných poloprovozů.
FoodPreserveLab v médiích
- Tajemné kvašení: Nejméně probádaná a zároveň nejvíce užitečná věc, Břeclavský deník 28. 10. 2021
- Chmelíček, Blog, Chuť Moravy, 1. 11. 2020
- České superpotraviny si zadají s těmi exotickými. Mají spoustu bonusů, Týdeník Květy (denik.cz), 17. 7. 2020
- Na Mendelce hodnotili regionální potraviny, přihlášeno jich bylo skoro 170, Brňan.cz, 17. 7. 2020
- Jablek bude letos víc, moštárny se rozjíždí, Zemědělec, 10. 9. 2020
- Odbornice radí: Jak skladovat ovoce a zeleninu, aby se nezkazily, Týdeník Květy, Kafe.cz, 13. 5. 2020
- Vakuování potravin – jaký vliv má na jejich kvalitu?, D-test, 2. 3. 2017
Vybavení
Laboratorní vybavení:
- LabSwift aw-meter NOVASINA
- Lyofilizátor ALPHA 1-2 / LD plus (využíváme s RG1)
A spolu s MeatLab sdílíme:
- pHmetr KNICK PORTAMESS
- konduktometr LF/191F
- spektrofotometr KONICA MINOLTA CM-3500d,
- luminometr ACCUPOINT ADVANCED SANITATION MONITORING SYSTEM,
- LAQUAtwin Salt-22
Projekty
Food Preserve Lab spolupracuje především s firmami a zapojuje se do výzkumné činnosti ústavu technologie potravin v rámci skupiny RG3 (Food Quality, Processing and Technology Development).
Diplomové práce v minulosti
- Využití artyčoku (Cynara scolymus L.) v potravinářství
- Zpracování šípků do potravin
- Technologie výroby a jakost hroznového moštu
- Možnosti výroby hořčičné omáčky bez použití konzervačních látek
- Technologie výroby a jakost fermentovaného česneku
- Technologie výroby a jakost sušených hroznů
- Lyofilizace jako možnost zpracování ovoce a zeleniny
- Stanovení vitamínu C v čerstvém ovoci a zelenině
- Využití bylinných silic při konzervaci potravin
Fotogalerie
Publikace
Jimp a Jsc
Langová, Radka — Jůzl, Miroslav — Cwiková, Olga — Kos, Ivica. Effect of Different Method of Drying of Five Varieties Grapes (Vitis vinifera L.) on the Bunch Stem on Physicochemical, Microbiological, and Sensory Quality. Foods. 2020. sv. 9, č. 9, ISSN 2304-8158. URL: https://www.mdpi.com/2304-8158/9/9/1183
Šottníková, Viera — Langová, Radka — Hřivna, Luděk — Nedomová, Šárka — Jůzl, Miroslav. Quality of biscuits as affected by addition of fibre. Potravinárstvo. 2019. sv. 13, č. 1, s. 206–211. ISSN 1338-0230. URL: https://potravinarstvo.com/journal1/index.php/potravinarstvo/article/view/1034
D sborníky:
Kos, Ivica — Bedeković, Dalibor — Širić, Ivan — Vnučec, Ivan — Daňková, Radka — Stanko, Klaudija Carović. Vnímání suchých fermentovaných zvěřinových klobás s přídavkem éterických olejů z bobkového listu spotřebiteli. In JŮZL, M. — MÜLLEROVÁ, M. — BOGDANOVIČOVÁ, S. XLII. konference o jakosti potravin a potravinových surovin: sborník abstraktů. Brno: Mendelova univerzita v Brně, 2016, s. 88. ISBN 978-80-7509-401-8.
Langová, Radka — Floriánová, Jana. Kvalita hroznového moštu. In Sborník XLVI. konference o jakosti potravin a potravinových surovin. 1. vyd. Brno: Mendelova univerzita v Brně, 2020, s. 324–332. ISBN 978-80-7509-714-9. URL: http://utp.af.mendelu.cz/ingrovy-dny