MeatLab

MeatLab is dedicated to the quality and technology of meat processing, meat products and innovates traditional recipes. It focuses on nutritional, hygienic and sensory quality characteristics in the context of meat processing technology and meat product production. It is connected to a semi-operational meat production facility of Mendel University in Brno (Meat Pilot Plant). Although MeatLab’s activities are mainly focused on meat, it also focuses on other commodities such as food of animal and plant origin. Thanks to its laboratory equipment and facilities, it also assesses their quality parameters, including instrumental colour measurement.

Publications JIMP

Publication JOST

POPULAR SCIENCE ARTICLES

SUCCESSFULLY DEFENDED DIPLOMA THESES

What we offer

Production process

Consultation of production process technology (development, control and verification including report).

Recipes

Collaboration with recipe development and adaptation (reformulation of nutritional quality, sustainability, traditional and regional products).

Students

Interesting and practically oriented work.

doc. Ing. Miroslav Jůzl, Ph.D.

Kontakt
doc. Ing. Miroslav Jůzl, Ph.D.
Building M: FoodTech Department

ResearcherID: L-2033-2018

I have been closely involved in meat issues since I started studying for my Ph.D. I have been closely involved in meat issues since I started studying for my Ph.D. in 2002. I joined my supervisor, the legend of the meat industry, Professor Ingr. Thanks to him and his name, I was able to get into meat processing companies, with doors open everywhere. In collaboration with Professor Simeonova, I joined colleagues working on feed and its influence on meat quality. In 2015, I took over the meat production plant of Mendel University in Brno. I learned the technology of meat processing in our semi-process thanks to another great teacher, Mr. Ing. Němec, who started this semi-operation. Nowadays, my activity is based on PhD students and graduates who enable me to combine teaching with science and research.

Collaboration

MeatLab in media


Equipment

  • pHmetr KNICK PORTAMESS,
  • konduktometr LF/191F
  • spektrofotometr KONICA MINOLTA CM-3500d,
  • luminometr ACCUPOINT ADVANCED SANITATION MONITORING SYSTEM,
  • LAQUAtwin Salt-22

Projects

  • QK23020047, NAZV:  Ověření možností prokazování použití ochranných kultur ve výrobě potravin živočišného původu
  • SGC-2021-017: Possibilities of using modern detection methods in the control and monitoring of the occurrence of hygienically important microorganisms in the environment of production and processing of food raw materials and food (řešitel: Ing. Anna Jiránková, garant: doc. Ing. Libor Kalhotka, Ph.D, další řešitel/Ph.D. student: Ing. Slováček),
  • AF-IGA2022-IP-030: Jakostní parametry masa nutrie říční (Myocastor coypus) a jeho technologické zhodnocení v masné výrobě.  (řešitel: Ing. Jan Slováček, garant: doc. Ing. Miroslav Jůzl, Ph.D.),
  • AF-IGA2021-IP076: Nutriční, hygienické a senzorické jakostní parametry masa bobra evropského (Castor fiber L.) a jeho technologické zhodnocení v masné výrobě (řešitel: Ing. Jan Slováček, garant: doc. Ing. Miroslav Jůzl, Ph.D.),
  • AF-IGA2020-TP012: Vliv účinků vybraných krmných fytoaditiv na jakostní parametry masa vykrmovaných kuřat (řešitel: Ing. Ondřej Šťastník, Ph.D., zapojeni: doc. Jůzl, Ing. Grossová, Ing. Slováček),
  • AF-IGA2019-TP006: Vliv kombinace polynenasycených mastných kyselin n-3 a nanočástic na hojení kožních ran u modelového organizmu (řešitel: prof. Ing. MVDr. Tomáš Komprda, CSc., zapojeni: doc. Jůzl, Ing. Piechowiczová)
  • NAZV QJ161020: Nové poznatky pro ekonomicky a ekologicky efektivní produkci brambor v podmínkách sucha a výkyvů počasí vedoucí k dlouhodobě udržitelnému systému hospodaření na půdě v oblastech pěstování brambor (další řešitel: prof. Ing. Miroslav Jůzl, CSc., zapojeni: doc. Jůzl) – stanovení rozdílné úrovně a druhu závlahy na stolní jakost hlíz.

Photogallery


Publications

TEMA: Technologie masa

Cílem předmětu je získání přehledu a znalosti o produkci, ustájení a zpracování jateč…