MeatLab
MeatLab is dedicated to the quality and technology of meat processing, meat products and innovates traditional recipes. It focuses on nutritional, hygienic and sensory quality characteristics in the context of meat processing technology and meat product production. It is connected to a semi-operational meat production facility of Mendel University in Brno (Meat Pilot Plant). Although MeatLab’s activities are mainly focused on meat, it also focuses on other commodities such as food of animal and plant origin. Thanks to its laboratory equipment and facilities, it also assesses their quality parameters, including instrumental colour measurement.
Publications JIMP
Publication JOST
POPULAR SCIENCE ARTICLES
SUCCESSFULLY DEFENDED DIPLOMA THESES
doc. Ing. Miroslav Jůzl, Ph.D.
Kontakt
doc. Ing. Miroslav Jůzl, Ph.D.
Building M: FoodTech Department
I have been closely involved in meat issues since I started studying for my Ph.D. I have been closely involved in meat issues since I started studying for my Ph.D. in 2002. I joined my supervisor, the legend of the meat industry, Professor Ingr. Thanks to him and his name, I was able to get into meat processing companies, with doors open everywhere. In collaboration with Professor Simeonova, I joined colleagues working on feed and its influence on meat quality. In 2015, I took over the meat production plant of Mendel University in Brno. I learned the technology of meat processing in our semi-process thanks to another great teacher, Mr. Ing. Němec, who started this semi-operation. Nowadays, my activity is based on PhD students and graduates who enable me to combine teaching with science and research.
Collaboration
MeatLab in media
- https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/bobr-maso-konzerva-klobasa-mendelu-brno.A230616_132225_domaci_svm 2023
- https://www.novinky.cz/clanek/domaci-bobri-maso-je-jedle-lze-z-nej-udelat-i-klobasu-40434961 2023
- Český rozhlas: Brněnští vědci sestrojili přístroj, který hodnotí kvalitu potravin na základě intenzity křupnutí, 16. 1. 2020
- iDnes: Problematika soli, 24. 5. 2018
- Portál MZe Bezpečnost potravin: Hovězí maso, 20. 10. 2017
- iDnes: QR kódy, dohledatelnost masa, 12. 5. 2017
- Konference Školní stravování, Pardubice 25. 5. 2016
- Český rozhlas: Kvalita potravin, 2. 3. 2013
Equipment
- pHmetr KNICK PORTAMESS,
- konduktometr LF/191F
- spektrofotometr KONICA MINOLTA CM-3500d,
- luminometr ACCUPOINT ADVANCED SANITATION MONITORING SYSTEM,
- LAQUAtwin Salt-22
Projects
- QK23020047, NAZV: Ověření možností prokazování použití ochranných kultur ve výrobě potravin živočišného původu
- SGC-2021-017: Possibilities of using modern detection methods in the control and monitoring of the occurrence of hygienically important microorganisms in the environment of production and processing of food raw materials and food (řešitel: Ing. Anna Jiránková, garant: doc. Ing. Libor Kalhotka, Ph.D, další řešitel/Ph.D. student: Ing. Slováček),
- AF-IGA2022-IP-030: Jakostní parametry masa nutrie říční (Myocastor coypus) a jeho technologické zhodnocení v masné výrobě. (řešitel: Ing. Jan Slováček, garant: doc. Ing. Miroslav Jůzl, Ph.D.),
- AF-IGA2021-IP076: Nutriční, hygienické a senzorické jakostní parametry masa bobra evropského (Castor fiber L.) a jeho technologické zhodnocení v masné výrobě (řešitel: Ing. Jan Slováček, garant: doc. Ing. Miroslav Jůzl, Ph.D.),
- AF-IGA2020-TP012: Vliv účinků vybraných krmných fytoaditiv na jakostní parametry masa vykrmovaných kuřat (řešitel: Ing. Ondřej Šťastník, Ph.D., zapojeni: doc. Jůzl, Ing. Grossová, Ing. Slováček),
- AF-IGA2019-TP006: Vliv kombinace polynenasycených mastných kyselin n-3 a nanočástic na hojení kožních ran u modelového organizmu (řešitel: prof. Ing. MVDr. Tomáš Komprda, CSc., zapojeni: doc. Jůzl, Ing. Piechowiczová)
- NAZV QJ161020: Nové poznatky pro ekonomicky a ekologicky efektivní produkci brambor v podmínkách sucha a výkyvů počasí vedoucí k dlouhodobě udržitelnému systému hospodaření na půdě v oblastech pěstování brambor (další řešitel: prof. Ing. Miroslav Jůzl, CSc., zapojeni: doc. Jůzl) – stanovení rozdílné úrovně a druhu závlahy na stolní jakost hlíz.
Photogallery
Publications
- Slováček, Jan — Nedomová, Šárka — Jůzl, Miroslav — Roztočilová, Andrea — Kovál, Adam — Mikulka, Ondřej, Comparative evaluation of quality parameters of canned beaver and nutria. 2024. Journal of Microbiology, Biotechnology and Food Sciences. 13(6), ISSN 1338-5178. https://doi.org/10.55251/jmbfs.11001
- Slováček, Jan — Nedomová, Šárka — Janík Piechowiczová, Markéta — Mikulka, Ondřej — Jůzl, Miroslav, Comparative study on quality parameters of dry-cured beaver (Castor fiber) and nutria (Myocastor coypus) sausages. 2024. Czech journal of food sciences. 42(5), 382–389. ISSN 1212-1800. https://doi.org/10.17221/112/2024-CJFS
- Jůzl, Miroslav — Seidlová, Anna — Slováček, Jan — Čábelová, Veronika — Majkričová, Růžena — Dvořáková, Petra — Zemanová, Monika — Saláková, Alena — Havlíček, Zdeněk — Kalhotka, Libor, Microbiological quality and sensory attributes of sausages from different production models. 2024. Journal of Microbiology, Biotechnology and Food Sciences. 13(6), ISSN 1338-5178. https://doi.org/10.55251/jmbfs.10288
- Slováček, Jan — Jůzl, Miroslav — Morávek, Zdeněk — Mikulka, Ondřej — Nedomová, Šárka, MENDELOVA UNIVERZITA V BRNĚ. Směs pro masovou konzervu s masem nutrie říční. SLOVÁČEK, Jan; JŮZL, Miroslav; MORÁVEK, Zdeněk; MIKULKA, Ondřej; NEDOMOVÁ, Šárka. 36908, Úřad průmyslového vlastnictví, Česká republika.
- KOMPRDA, T. — JŮZL, M. — MATEJOVIČOVÁ, M. — PIECHOWICZOVÁ, M. — POPELKOVÁ, V. — VYMAZALOVÁ, P. — NEDOMOVÁ, Š. — LEVÁ, L. Fatty acid composition, oxidative stability, and sensory evaluation of the sausages produced from the meat of pigs fed a diet enriched with 8% of fish oil. Journal of food science. 2021. sv. 86, č. 6, s. 2312–2326. ISSN 0022-1147. URL: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/1750-3841.15749
- ŠŤASTNÍK, O. — NOVOTNÝ, J. — ROZTOČILOVÁ, A. — JŮZL, M. — PIECHOWICZOVÁ, M. — KOUŘIL, P. — SATRAPOVÁ, S. — LACINA, L. — KALHOTKA, L. — PAVLATA, L. — MRKVICOVÁ, E. The effect of yellow mealworm larvae meal supplementation in broiler diets on meat quality. Acta veterinaria Brno: Acta Vet. Brno. 2021. sv. 90, č. 3, s. 349–356. ISSN 0001-7213. URL: https://actavet.vfu.cz/90/3/0349/
- LANGOVÁ, R. — JŮZL, M. — CWIKOVÁ, O. — KOS, I. Effect of Different Method of Drying of Five Varieties Grapes (Vitis vinifera L.) on the Bunch Stem on Physicochemical, Microbiological, and Sensory Quality. Foods. 2020. sv. 9, č. 9, ISSN 2304-8158. URL: https://www.mdpi.com/2304-8158/9/9/1183
- KOMPRDA, T. — JŮZL, M. — MATEJOVIČOVÁ, M. — LEVÁ, L. — PIECHOWICZOVÁ, M. — NEDOMOVÁ, Š. — POPELKOVÁ, V. — VYMAZALOVÁ, P. Effect of high dietary level (8%) of fish oil on long-chain polyunsaturated fatty acid n-3 content in pig tissues and plasma biochemical parameters. Animals. 2020. sv. 10, č. 9, ISSN 2076-2615. URL: https://www.mdpi.com/2076-2615/10/9/1657
- JŮZL, M. — PIECHOWICZOVÁ, M. — ŘEHŮŘKOVÁ, K. Comparison of quality parameters of the cooked salami „Gothajský“ in dependence on used salt content and additives. Potravinárstvo. 2019. sv. 13, č. 1, s. 390–395. ISSN 1338-0230. URL: http://www.potravinarstvo.com/journal1/index.php/potravinarstvo/article/view/1117
Teaching