DairyLab

We deal with the quality of milk, its use in the production of dairy products. We are involved in the determination of physicochemical parameters, sensory analysis and FT-NIR analysis. We monitor changes in the storage of dairy products and the possibilities of extending their shelf life. We evaluate both commercial products and experimentally produced dairy products.

Subjects

Publications On WOS

SUCCESSFULLY COMPLETED diploma theses with a dairy theme

SUCCESSFULLY COMPLETED Bachelor theses with dairy topics

What we offer

Companies

Cooperation with companies in projects related to the state subsidy policy.

Students

Cooperation in solving students‘ qualification works

Collaboration

with universities

Ing. Jana Zemanová, Ph.D.

Contact
jana.zemanova@mendelu.cz

Office: building M, FoodTech Department



Teaching

TEML: Technologie mléka

Předmět poskytuje kompletní znalosti a dovednosti o mléce, jeho složení, vlastnostech, hygienické a …

SYR: Sýrařství

Cílem předmětu je poskytnout ucelené znalosti a dovednosti o výrobě, sortimentu, kvalitě a…

Equipment

Laboratoř je vybavena vybavená pro stanovení základních fyzikálně – chemických parametrů nejen mléka a mléčných výrobků.

  • Kjeltec – stanovení bílkovin
  • Odstředivka na butyrometry – stanovení obsahu tuku
  • FT-NIR Antaris II
  • pH- metr InoLab 7110
  • polatimetr
  • poloautomatické byrety

Projects

  • Projekt IP B MENDELU 8.1.1 Zkvalitnění praktické laboratorní výuky předmětů Laktologie a Mlékárenské technologie
  • PRV GP Kozí program
  • Igráček – SGC-2021-017 The possibilities of using modern detection methods in the control and monitoring of the occurrence of hygienically important microorganisms in the environment of production and processing of food raw materials and food of animal origin
  • AF-IGA2022-IP-021 Hodnocení jakosti kysele srážených sýrů vyrobených pomocí netypických srážedel

Collaboration

  • Ústav agrochemie, půdoznalství, mikrobiologie a výživy rostlin – doc. Kalhotka, Ing. Seidlová
  • Ústav morfologie, fyziologie a genetiky zvířat – doc. Havlíček
  • Ústav chovu a šlechtění zvířat – doc. Falta
  • Ústav pěstování, šlechtění rostlin a rostlinolékařství – Dr. Pluháčková

Photogallery


Publications

SALÁKOVÁ, A., KALHOTKA, L., JŮZL, M., BURDOVÁ, E., RŮŽIČKOVÁ, G., PŠENIČKOVÁ, Z., OBR, T., 2019: Evaluation of selected parameters of edam type cheese packed under foil with natural antimicrobial agents. Potravinárstvo, 13 (1), 598-603. ISSN 1338-0230

JŮZL, M., SALÁKOVÁ, A., MÜLLEROVÁ, M., KOZOHORSKÁ, K., 2018: Evaluation of selected quality parameters of reduced salt frankfurters. Potravinárstvo, 12 (1): 279-284. ISSN 1337-0960

SALÁKOVÁ, A., KALHOTKA, L., JŮZL, M., Falta, D. On-line Den s mlékem na MENDELU 2021. Mlékařské listy-Zpravodaj. 2021. sv. 32. č. 185. ISSN 1212-950X

SALÁKOVÁ, A., KALHOTKA, L., JŮZL, M., 2020: Den, který se zatím nekonal. Mlékařské listy-Zpravodaj. 2020. sv. 31, č. 179. ISSN 1212-950X

SALÁKOVÁ, A., KALHOTKA, L., JŮZL, M., 2019: Za mlékem opět na MENDELU. Mlékařské listy-Zpravodaj, sv. 30, č. 172. ISSN 1212-950X